Rośnie zainteresowanie tematyką zdrowego stylu życiu, na co składają się między innymi aktywność fizyczna oraz racjonalne żywienie. Sad Solniki od kilkudziesięciu lat dostarcza jabłka przede wszystkich do lubuskich i dolnośląskich odbiorców. Od 2012 roku profil firmy został rozszerzony o produkcję zdrowych, tłoczonych soków 100%. W nowoczesnej tłoczni przetwarzamy produkowane przez siebie owoce, aby dostarczyć smakoszom produkty najwyższej jakości. Od kilku lat również jesteśmy zaangażowani w promowanie lubuskich produktów tradycyjnych na imprezach lokalnych oraz współpracując z innymi lubuskimi, rodzinnymi firmami.
W miejscowości Solniki znajduje się zabytkowy XVI-wieczny pałac z zabytkowym parkiem. Właśnie w parku jest świetne miejsce na to, by przygotować grillowane kiełbaski i móc odpocząć. Może być to połączone z wcześniejszym spacerem i pokazaniem dzieciom wyjątkowych gatunków roślin takich jak tulipanowiec, czerwony kasztan czy też platan. W parku o powierzchni około 4,5 ha rośnie ponad 200 gatunków roślin. W pałacu ponadto możemy zrobić prezentację np. na temat ciekawostek z zakresu produkcji owoców. Współpracujemy ponadto z firmą zajmującą się warsztatami rękodzielniczymi.
Przez wiele lat z różnych stron pojawiały się zapytania o możliwość przyjazdu na pokaz tłoczenia soków. Niejednokrotnie podczas targów regionalnych to rodzice pytają czy można przyjechać i pokazać dzieciom skąd się biorą jabłka i soki. Wielokrotnie podejmowaliśmy wizyty studyjne osób dorosłych oraz kilkakrotnie grupy dzieci i młodzieży na wspomnianych pokazach, niemniej nigdy oficjalnie nie ogłaszaliśmy takiej możliwości. Gościliśmy dzieci i młodzież z przedszkoli i szkół podstawowych oraz osoby dorosłe w ramach wizyt studyjnych. Dzięki temu wiemy co ciekawi zarówno dzieci jak i dorosłych oraz jakie mogą być ich oczekiwania w stosunku do czasu spędzonego w Solnikach.
W związku z zapytaniami i namowami postanowiliśmy wyjść naprzeciw i przygotować ofertę skierowaną do grup dzieci i młodzieży. Pozostaje nam jedynie poinformować o takiej możliwości szersze grono potencjalnych zainteresowanych, dlatego pozwoliliśmy sobie na wysłanie tego listu wraz z ofertą. Być może wśród wychowawców i uczniów, będzie chęć na odbycie wycieczki do miejscowości Solniki oraz wzięcie udziału na żywo w procesie tłoczenia soków. Prosimy o przekazanie takiej możliwości nauczycielom. Jest to opcja wyjazdu edukacyjnego - wycieczki klasowej/szkolnej. Pomysł na wyjazd zarówno w ciągu roku szkolnego jak i na jego zakończenie. Jesteśmy otwarci na propozycje i sugestie ze strony pedagogów.
Pokaz z zakresu produkcji jabłkowych soków tłoczonych
Miejsce: tłocznia soków
Przewidywany czas – do 30 minut - omówienie całego procesu tłoczenia soków wraz z prezentacją maszyn i opakowań - wytłoczenie soku jabłkowego ze świeżych owoców -
UWAGA grupy z dziećmi – ze względów bezpieczeństwa brak możliwości dotykania maszyn oraz rozlewania soku po pasteryzacji
- poczęstowanie uczestników szkolenia świeżo wytłoczonym, niepasteryzowanym sokiem (bez ograniczeń) - odpowiedzi na pytania
Grill z kiełbaskami w altanie w Pałacu w Solnikach / Kawa i ciasto w pałacowej kawiarence / Obiad
- Grill z kiełbaskami w pałacowej altanie/kawa i ciasto/obiad
Miejsce: stanowisko grillowe/pałacowa kawiarenka/sala pałacowa
Przewidywany czas – do 2h
Opcja dodatkowa Spacer po parku, zwiedzanie pałacowych sal (współorganizator Stowarzyszenie Przyjaciół Pałacu w Solnikach) Miejsce: kompleks pałacowo-parkowy (to co zwiedzamy zależy od wieku uczestników) - wejście do oranżerii - zwiedzanie pałacowych sal (dół pałacu), wskazanie zabytkowych elementów po renowacji - przedstawienie wątków historycznych - prezentacja multimedialna
Szkolenie z robienia kiszonek / Szkolenie z dekorowania pierników / Szkolenie z robienia mydełek
Miejsce: Pałacowa altana, pałacowa sala
Przewidywany czas – do 2h
Kolacja integracyjny
Miejsce: Pałacowa altana, pałacowa sala
Wizyta w sklepiku Kącik Lubuskich Smaków
Sklep mieści się na terenie firmy. Oferujemy produkty regionalne z zaprzyjaźnionych firm.
Miejsce: Sklep firmowy
Przewidywany czas – 20 minut